Μαθαίνει να περπατά
από τις Συμβουλές ανά στάδιο ανάπτυξης > 6-18 μήνες
Με τα πρώτα του βήματα, το παιδί σας θα δει τον κόσμο – και εσάς – διαφορετικά.
Ακόμη και αν το παιδί σας είναι σωματικά και ψυχολογικά έτοιμο για περπάτημα, η μετάβαση από το μπουσούλημα στην όρθια στάση και τελικά τη βάδιση με και χωρίς στήριξη δεν είναι κάτι απλό. Κάθε βήμα απαιτεί μεγάλο βαθμό αυτοπεποίθησης. Κάποια μωρά είναι θαρραλέα και περπατούν στους 11 ή τους 12 μήνες, ενώ άλλα θέλουν τον διπλάσιο χρόνο. Ίσως το μωρό σας προτιμά να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της ομιλίας του και έτσι δεν του περισσεύει χρόνος για υπερβολική σωματική άσκηση.
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό – δεν χρειάζεται να φθονείτε τους γείτονες αν το δικό τους μωρό ήδη περπατά μόνο του! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέσετε το παιδί σας για να επιταχύνετε την ανάπτυξή του. Ξεχάστε τις περπατούρες: προκαλούν παραμορφώσεις (γόνατα που ενώνονται ή σχηματίζουν «παρενθέσεις»), μη ευθυγράμμιση των πελμάτων ή ακόμη και βλάβες στη ράχη. Επίσης, το παιδί σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στα μηνύματα δυσαρέσκειας από την πλευρά σας, κάτι που φυσικά κάθε άλλο παρά ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Είναι καλύτερο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιχειρεί πράγματα για τα οποία είναι έτοιμο, γιατί έτσι είναι πιο πιθανό οι προσπάθειές του να στεφθούν με επιτυχία.
Μόλις γίνει αυτή η σημαντική μετάβαση και το παιδί σας μπορεί πλέον να περπατήσει μόνο του, θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο. Όντας πια σε θέση να μετακινείται με δική του πρωτοβουλία, θα μπορεί να δει τα πάντα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό με τη σειρά του το βοηθά να αντιληφθεί ότι συνιστά μια ξεχωριστή οντότητα διακριτή από τους άλλους ανθρώπους. Θα αρχίσει έτσι να ξεκαθαρίζει μέσα του ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και σιγά σιγά θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για έννοιες όπως «εγώ» και «εσύ», «δικό σου» και «δικό μου». Τώρα είναι επίσης η στιγμή να προμηθευτείτε διάφορα μέσα προστασίας π.χ. για τις σκάλες, τα παράθυρα, τα μπαλκόνια, ή αντιολισθητικά για τις σκάλες. Επίσης, ένα αποφασιστικό αλλά όχι εκνευρισμένο «Μη!» είναι ένας καλός τρόπος να ανακόψετε τη φόρα του παιδιού σας.