It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to greek:] Everything you need to know about childbirth

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τοκετό

Πώς θα καταλάβω ότι έχω συσπάσεις,ποιο είδος τοκετού είναι το κατάλληλο για εμένα, ποιος θα μου συμπαρασταθεί; Απαντήσεις για τα ερωτήματα που ίσως έχετε σχετικά με τον τοκετό.

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και ξεκινούν συνήθως γύρω στην 20ή εβδομάδα. Ο στόχος είναι να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά για τον τοκετό και όχι τόσο να προπονηθείτε με την αυστηρή έννοια του όρου. Θα μάθετε πώς πρέπει να αναπνέετε στη διάρκεια των συσπάσεων και τεχνικές για να αντεπεξέλθετε σε ό,τι βιώνει το σώμα σας. Μπορείτε να μιλήσετε με έμπειρες μαίες ή γιατρούς σχετικά με κάθε φόβο ή ανησυχία που έχετε. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας συνοδεύει σε αυτά τα μαθήματα.

Θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία του τοκετού αν σπάσουν τα νερά, αν δείτε αίμα ή/και έχετε τακτικά συσπάσεις. Πρόκειται για συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται από τις ορμόνες σας. Αν οι συσπάσεις συνεχιστούν επί μία ώρα ανά πέντε ή δέκα λεπτά, πρέπει να ξεκινήσετε για το νοσοκομείο ή το μαιευτήριο.

Η όλη διαδικασία του τοκετού μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί την περισσότερη ώρα και στη διάρκειά της ο τράχηλος διαστέλλεται σταδιακά. Οι συσπάσεις είναι αρχικά ήπιες και απέχουν πολύ η μία από την άλλη. Η δεύτερη φάση είναι αυτή της εξόδου του μωρού στον κόσμο. Η τρίτη τελευταία φάση περιλαμβάνει την αποβολή του πλακούντα, του ομφάλιου λώρου και του αμνιακού σάκου. Τότε μπορείτε πια να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις χαρές της μητρότητας.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο τοκετός είναι επώδυνος – οι πόνοι του τοκετού είναι πολύ έντονοι. Κάθε γυναίκα βέβαια τους βιώνει διαφορετικά, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός και την αντοχή της μητέρας στον πόνο. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι αν η μητέρα έχει προετοιμαστεί για αυτό που θα της συμβεί, ο πόνος είναι μικρότερος. Ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου στον τοκετό. Οι επιλογές σας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από εναλλακτικές τεχνικές (ομοιοπαθητικά, διαλογισμός, βελονισμός) έως ενέσιμα αναλγητικά και επισκληρίδιο αναισθησία. Ό,τι και αν αποφασίσετε, οι επιθυμίες σας πρέπει να γίνουν σεβαστές – είτε θέλετε να αποφύγετε κάθε αναλγητικό είτε επιθυμείτε να μην νιώσετε καθόλου πόνο.

Κάθε τοκετός είναι διαφορετικός και επηρεάζεται από σειρά παραγόντων, μεταξύ άλλων από τον χώρο όπου θα διεξαχθεί. Ενημερωθείτε για τις επιλογές σας. Μάθετε τι υποδομές υπάρχουν και τι είδους βοηθήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (καρέκλα τοκετού, μπάρες, πισίνα, είδη καισαρικής τομής, εάν υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού, νεογνολογική μονάδα). Μπορείτε να επιλέξετε τοκετό στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού σας ή στο νοσοκομείο/μαιευτική κλινική όπου υπάρχει το πλεονέκτημα των διαθέσιμων ιατρικών μέσων. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή αν είχατε επιπλοκές κατά την κύηση, όπως επίσης και για τις πολύδυμες κυήσεις.

Το αντανακλαστικό του θηλασμού και της κατάποσης φτάνει στο ζενίθ δύο ώρες μετά τη γέννηση. Αν έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας, θα εντοπίσει τη θηλή και την ιδανική παιδική τροφή με την όσφρηση. Το κλάμα επίσης συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία. Απελευθερώνει ορμόνες που είναι αναγκαίες για τον θηλασμό. Ο φόβος και το στρες μπορεί να καταστήσουν τον θηλασμό αδύνατο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Οπότε χαλαρώστε και συμβουλευτείτε τους ειδικούς σε θέματα θηλασμού. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει προσωπικό που σας βοηθά με τον θηλασμό. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, η εμπειρία έχει δείξει ότι όλες σχεδόν οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν. Μην ανησυχείτε λοιπόν.

Το νεογέννητό σας είναι ένας άνθρωπος με τη δική του προσωπικότητα. Κλωτσάει, κλαίει, κοιμάται και πεινάει κατά βούληση. Για να δεθείτε με το μωρό σας είναι σημαντικό να γνωριστείτε. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή πρέπει να περνάτε όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί. Σύντομα θα μπορείτε να καταλαβαίνετε τι θέλει το μωρό σας από τους ήχους του και από τις εκφράσεις του προσώπου του ή τη γλώσσα του σώματός του. Το μωρό σας θα μπορεί επίσης να καταλάβει πώς νιώθετε εσείς από το άγγιγμα και τον τόνο της φωνής σας. Αν καταλαβαινόσαστε, ο θηλασμός θα πάρει ευκολότερα τον δρόμο του.

You should organise puerperium care with a midwife as soon as possible for the period after your baby is born. The midwife will be able to advise you on breastfeeding, as well as monitoring the post-birth vaginal discharge and the reforming of the womb.Η μαία μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη φροντίδα του μωρού σας. If you choose to breastfeed, you are entitled to home visits from a midwife for up to a year. A list of midwives is available from your doctor, the maternity hospital or here. Simply enter your postcode and we will find a midwife in your area with just one click.

These fit to this phase of life

4 Phases of Life